top of page

Tourette Sendromu Nedir? Belirtileri Tanısı ve Tedavisi...

Güncelleme tarihi: 6 Mar 2022


Tourette Sendromu Nedir?

Tourette sendromu, çocukluk döneminde başlayan, istem dışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler veya seslerden meydana gelen tikler olarak ifade edilen nörolojik bir hastalıktır.İlk kez 1985 yılında Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafından tanımlanmıştır.

Hastayı Nasıl Etkiler?

Tourette Sendromu hastaların yaşam sürelerini etkilemez ve hastalar normal bir zeka seviyesine sahiptir ama bu sendrom bazı ortamlarda yanlış anlaşılabileceği için hastanın sosyal hayatını etkileyebilir ve hasta yanlış anlaşılmamak için kendi tiklerini sürekli baskılayıp tiklerin daha fazla alevlenmesine yol açabilir.

Nedeni Nedir?

Nedeni tam olarak bilinmeyen bu sendromun ortaya çıkmasında genetik faktörlerin önemli bir etken olduğu düşünülmektedir. Ailesinde tik bozuklukları veya tourette Sendromu görülen bireylerde bu sendromun görülme olasılığı daha fazladır.

Belirtileri ve Tanısı

•Omuz silkme,

•Göz kırpma ve devirme,

•Başı sallama,

•Göz ve burunda seğirme,

•Dişleri sürtme,

•Titreme,

•Burna dokunma,

•Nesneleri elleme ve koklama,

•Hareketleri taklit etme,

•Eğilme, çömelme, zıplama ve tekme atma,

•Diğer insanlara dokunma,

•Havlama, bağırma ve çığlık atma,

•Burun çekme,

•Öksürme ve boğaz temizleme,

veya havaya üfleme tourette sendromunun genel belirtileri arasında yer almaktadır.


Bu sendromun tanısı için herhangi bir kan veya idrar testi bulunmamakla beraber bazı çok şiddetli sendromlar için tomografi ve EEG gibi görüntüleme yönteminden faydalanılmaktadır. Sendromun doğru teşhisi için ise kişide görülen istemsiz motor ve vokal tiklerin en az 1 yıl boyunca devam etmesi gerekmektedir.Küçük yaşta görülen tikler bir süre sonra ortadan kalkmaktadır; sendromun doğru tanısı için de 1 senenin geçmiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte obsesif kompulsif bozukluk ve hiperaktivite gibi psikolojik rahatsızlıkların varlığı da teşhis sırasında hekimlerin dikkat ettiği noktalar arasında bulunmaktadır.

Kimlerde Görülür?

Tourette sendromu, çoğunlukla çocuklarda görülür. Özellikle 4-6 yaşlarındaki çocuklarda ilk belirtiler gözlenir. Tourette sendromu, 10-12 yaşlar arasında ortaya çıktığında hastalık daha ciddi ilerler. Klinik bulgularda, ergenlik sonrası hastaların dörtte üçünde Tourette sendromu şiddeti azaldığı görülür. Yetişkinlerde ise şiddetli gözlemlenen Tourette sendromuna çok nadir rastlanır. Yapılan araştırmalara göre bu sendrom 10.000 kişiden 4 ya da 5 inde görülmektedir.

Tedavisi Var Mıdır?

Bazı tikler kendiliğinden geçerken bazılarının şiddeti ise gittikçe artabilir. Kitap okumak , müzik dinlemek veya çeşitli oyunlar oynamak bu hastaların streslerini azaltarak hastalığın şiddetini azaltabilir. Tourette hastaları düzenli olarak bir nöroloji uzmanına görünmelidir. Çeşitli ilaçlar veya beyin pili ameliyatları hastalara faydalı olabilmektedir.

Sonuç Olarak

Özetlemek gerekirse tourette Sendromu, nedeni tam olarak bilinmese de genetik ve çevresel faktörler ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalık küçük yaşlarda görülmeye başlar ve bazı hastalar için tikler kendiliğinden geçse de bazı hastalar için şiddeti gittikçe artabilir. Kitap okumak müzik dinlemek vs. stres azaltıcı alışkanlıklar bu hastalığı hafifletmede yardımcı olabilir. Burada bize yapmamız gereken ise bu hastaların davranışlarına onları kötü etkileyecek bir şekilde tepki vermeyip onların bu hastalığı yenmeleri için elimizden geleni yapmaktır. Aynı zamanda çok bilinmeyen bu sendromu insanlara anlatarak daha fazla bilinçli bireylerin oluşmasına katkı sağlamalıyız.






85 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page